"HATÁRTALANUL" Erdélyben

Szeged, 2016. március 31.

 

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskolája 7. évfolyamos tanulóival, 48 fő diákkal és 5 fő kísérő pedagógussal, 2016. május 2-6. között részt vesz tanulmányi kiránduláson.

Az utazás célterülete: Románia.

Az utazást az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Támogatáskezelője támogatja.

A tanulmányi kirándulásra a "Határtalanul" program keretében kerül sor.

Sikeres pályázatunk révén, részt veszünk Erdély, Székelyföld körutazáson. Megismerkedünk nagy magyar irodalmáraink, zeneszerzőnk, matematikusunk születési helyével, munkásságával (Petőfi Sándor, Ady Endre, Tamási Áron, Bartók Béla, Bolyaiak, Gábor Áron), gyönyörűséges természeti adottságokkal (Parajdi sóbánya, Szent Anna tó), koszorúzunk és kopjafát állítunk Nyergestetőn illetve találkozunk Csíkmadaras Kiss Ferenc Általános Iskola tanulóival és tanáraival.

 Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna
 pályázatíró, a projekt szervezője, vezetője


 

 

Első vállalt feladatunk megvalósítása a Határtalanul pályázatból

Szeged, 2016. április 12.

 

Kedden reggel a Szegedi Nagyállomásról indulva Budapestet megcélozva, a 7. évfolyammal elindultunk a Magyarság Házába.

Csuda érdekes dolgokat láttunk, a múzeumok varázslatos világát, sok-sok információt érdekesen, interaktívan ismerhettünk meg a Magyarság Házában, Még inkább jó volt éreznünk, hogy de jó magyarnak lenni, akár az irodalom, akár a forradalmárok, akár a híres sportolóink, tudósaink révén.

Közben természetesen megcsodálhattuk Pestet és Budát, a Lánchídon végig sétálva fürödtünk a napfényben, majd egy órás szabadprogramunkban megebédeltünk.

Nagyon jól éreztük mindannyian magunkat, jó volt sok új információt hallani, látni és nem utolsó sorban együtt lenni.

Büszke szívvel érezzük, jó volt Magyarnak lenni ezen a napon is!

 Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna
 pályázatíró, a projekt szervezője, vezetője


 

A Magyarság Házában tett látogatáskor készült képeket itt lehet megtekinteni.

A 2016. évi "HATÁRTALANUL" kirándulásunk programja ide kattintva tekinthető meg.

 

 

"Határtalanul" Székelyföldön a szőregi diákok

Szeged, 2016. május 2-6.

 

A szeged-szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 48 tanulója és 5 fő kísérő pedagógusa május 2-6. között a "HATÁRTALANUL" pályázat révén másodszor utazott Romániába. Erdély és Székelyföld területére mentünk kirándulni. A pályázatot az Emberi Erőforrás Minisztérium Támogatáskezelő Alap több mint 1.390 000,- forinttal támogatta.

A tanulmányi kirándulást több felkészítő óra előzte meg, irodalomból, történelemből, földrajzból, néprajzból és képzőművészetből, informatikából, turisztikából.

Erdély művészeti, történelmi magyar vonatkozású helyeit jártuk végig Nagyszentmiklóson keresztül egészen Csíkmadarasig. Megkoszorúztuk Bartók Béla, Petőfi Sándor, Bolyaiak, Gábor Áron, Tamási Áron születési és emlékhelyeit. Aradon a 13 aradi vértanú emlékére felállított emlékművet. Gyönyörűséges természeti tájait, a Szent Anna tavat és a Parajdi sóbányát tekintettük meg.

A sok-sok érdekes dolog és szépség mellett az egyik legnagyobb és maradandóbb élményt a Csikmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskolában tett látogatásunk, napunk adta. Bemutatkozó műsor után beszélgetéseken és barátságos floorball mérkőzésen ismerkedtünk, majd együtt kimentünk a Madarasi Hargita lábához. Először egy medve lesre kirándultunk, majd a madarasi és szőregi gyerekek csapatokat alkotva játékos versenyen vettek részt. Az eredményhirdetés után pityókás tokányt vacsoráztunk és a tábortűznél közös daltanuláson madarasi népdalokat tanultunk meg.

A másik legmaradandóbb élményünk volt, hogy Nyergestetőn együtt állítottunk kopjafát, a székely, a magyar emberek emlékére, tiszteletére. Feledhetetlen élmény, emlék marad ez nekünk, és kérünk mindenkit, ha arra jár keresse meg és koszorúzza meg a hősök emlékére és az élők összetartozása, barátsága érdekében.

Sok-sok élménnyel, új ismeretekkel tértünk haza, bízunk benne, hogy testvériskolánk diákjaival, kollégákkal olyan barátságok, kapcsolatok szövődtek, amik arra inspirálnak minket, hogy tartsuk továbbra is velük a kapcsolatot és máskor is ellátogassunk ezekre a gyönyörűséges területekre, településekre.

Köszönetemet fejezem ki mindazoknak a szülőknek és szőregi virágos vállalkozóknak, akik hozzájárultak utunk sikerességéhez, és azok az emberek felé, akiktől nagyon sok szőregi rózsát kaptunk, amit vittünk ajándékba Csíkmadarasra.

A program lezárásakor, 2016. június 3.-án pénteken a "Nemzeti összetartozás" napján megosztjuk az iskola többi diáktársával élményeinket, tapasztalatainkat sportos, kulturális versenyzés formájában. Várunk mindenkit nagy szeretettel!

 Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna
 pályázatíró, a projekt szervezője, vezetője


 

 

"Határtalanul" Székelyföldön - értékelő óra

Szeged, 2016. május 17.

A kirándulásról visszatérve, annak fáradalmait kipihenve tartottuk meg 2016. május 17-én az utazás tapasztalatait, élményeit feldolgozó értékelő órát.

Az értékelő órán készült képeket itt lehet megtekinteni.


 

 

"Határtalanul" Székelyföldön - fakultatív bemutató óra

Szeged, 2016. május 19.

A kirándulás élményeit feldolgozó értékelő órát követően két nappal később, 2016. május 19-én az utazáson részt vevő gyerekek saját fotóik segítségével rövid előadások keretében mutatták be iskolánk többi tanulója számára tapasztalataikat.

A bemutató órán készült képeket itt lehet megtekinteni.


 

 

Nemzeti Összetartozás Napja - "Határtalanul"

Témanap a szőregi Kossuth Lajos Iskolában

Szeged, 2016. június 3.

 

A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói a "Határtalanul" program keretében május elején tanulmányi kirándulást tettek Erdélyben és Székelyföldön. A tapasztalataikat témanap keretében osztották meg szőregi és szerbiai diáktársaikkal.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium Támogatáskezelő Alap pályázati forrásának segítségével másodszorra utazhattak szőregi diákok Romániába, ahol a számos tantárgyat érintő tanulmányi kirándulás mellett a Csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola tanulóitól új, közösségépítő, együttműködésre ösztönző játékos vetélkedőket sajátítottak el.

A pénteki témanap keretében a hetedikes tanulók csoportokba szervezték az iskola alsóbb osztályait és a Csíkmadarason elsajátított játékos szemléletű csapatversenyek keretében ismertették meg iskolás társaikkal a közösen gondolkodást, az egymásra figyelést és az együttműködés fontosságát.

A Kossuth Lajos Iskolával évek óta szoros kapcsolatot ápoló temerini és sirigi diákok is részt vettek a témanapon, a szőregiek így már szerb társaikkal is megoszthatták a Csíkmadarason tanultakat.

A témanap zárásaként sor került a három iskola csapatai egy mini Jadzsent tornán is részt vettek.

 Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna
 pályázatíró, a projekt szervezője, vezetője


 

A Nemzeti Összetartozás Napján készült képeket itt lehet megtekinteni.

Témanapunk sajtómegjelenése itt tekinthető meg.