Színitanoda

Szeged, 2017. június 19.

 

Sikeres évet zárt Borovics Tamás színitanodája, melyet szakkörként indítottunk tavaly októ- berben.

Heti egy alkalommal jártak a gyerekek színészkedni a Tömörkény István Művelődési Házba, hogy már első alkalommal szokhassák a világot jelentő deszkákat.

Nehéz, fáradságos út áll a két csoport mögött, ahol a jelszó mindig az volt: "lehet rosszal- kodni!" Természetesen a rosszalkodás olyan formája volt megengedett, mely felhozza azon képességeket, amelyek a színészi pályához szükségesek. Ehhez volt szükség egy olyan elismert színművészre, aki összefogja és jó irányba tereli a zabolázatlan tehetségeket.

Időközben kiderült kinek mi az erőssége, mi a gyengesége, majd az év második felétől erre alapultak a színdarabok, melyekben Lázár Ervin írásai lettek kissé újra gondolva A négyszög- letű kerek erdő c. mesejátékokban.

A júniusi előadáson még korántsem kész színészek álltak a színpadon, hiszen, ahogy a művész úr is mondta, ez csak egy útkeresés eleje. Mindenesetre jó kezdés volt, úgy gondo- lom, hiszen tudjuk milyen nehéz színpadra állni és felvállalni mindazt, amik vagyunk, és amik a szerepünk által lehetnénk.

A négyszögletű kerek erdőben minden szereplő felbukkant, akiket gyermekkorunkból jól ismerünk. Aromó, Lószerafin, Vacskamati, Szörnyeteg Lajos vagy épp Dömdödöm (a teljesség igénye nélkül) olyan valójukban jelentek meg előttünk, ahogyan a gyermekek látták őket, a maszkok mögött pedig hozzátették mindazt, amit nekik jelentett a karakter.

Így állt össze két fantasztikus kiselőadás, ahol a csillogó szemek bizonyították azt, megérte az a sok fáradság, ami ezek mögött az előadások mögött állt. És be kell valljuk, nem is igazán munka volt ez, hiszen így év végére két olyan jól összeszokott csapattá forrottunk, hogy szívesen folytattuk volna még bármikor.

Természetesen mindez nem jött volna létre, ha nincsenek a támogató szülők, akik még hétvé- gén is rendelkezésünkre bocsátották a gyerekeket. Mindenekelőtt azonban ezúton is köszön- jük a segítséget iskolánk igazgatónőjének, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsannának, hogy elindí- totta és támogatta szakkörünket, Ágó Ritának, a Tömörkény István Művelődési Ház vezetőjé- nek, hogy biztosította számunkra a helyszínt, valamint Avramov Andrásnak, aki lelkes apuka- ként támogatta a szerkesztési és nyomdai munkálatokat.

Végül, de nem utolsó sorban, nagyon hálásak vagyunk annak az embernek, aki nélkül mindez nem jöhetett volna létre: Borovics Tamás színművésznek. A jövőre való újra találkozás remé- nyében jó pihenést és kellemes nyarat kívánunk mind neki, mind minden kedves olvasónak, gyermeknek és szülőnek.

Polyák-Kósa Krisztina
pedagógus


 

A színitanoda bemutató előadásain készült képeket itt lehet megtekinteni.