Kínai lampionünnep

Szeged, 2018. március 2.

 

2018. március 2-án megrendezésre került a szegedi Konfúciusz Intézetben a kínai Lampion ünnep.

Ez az esemény a kínai nemzet legnagyobb hagyományos ünnepének, a tavaszünnepnek a része, annak utolsó napja. A lampionünnepet az első telihold ünnepének is nevezik, hiszen a hagyományos kínai időszámítás szerinti év első teliholdjának napjára esik; idén március 2-ára.

A Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói is részt vettek a programon, melyet vidáman játszottak végig. Többféle állomást kellett teljesíteni, valamint minden egyes állomásnál pecséteket kellett gyűjteniük ahhoz, hogy a végén elnyerjék a különleges jutalmat a sok megoldott feladatért.

A feladatok rendkívül kreatívak voltak és általuk betekintést nyerhettek a látogatók a kínai kultúrába. Megismerkedhettek a kínai ecsetforgatás tudományával, ahol egy piros lapra festhették föl a különböző kínai szavakat. Tanulhattak kínai dalokat is, és pár találós kérdést is megfejthettek, amelyek kis tekercsekre voltak nyomtatva, csak hogy még érdekesebb és izgalmasabb legyen a megfejtés öröme. A gyerekek számára két igazán izgalmas állomás volt. Az egyik, a némi figyelmet, de leginkább ügyességet kívánó, mindenfelé repülő lábtollas-labda tanulása volt, melyet a gyerekek - kisebbek, nagyobbak egyaránt - élvezettel játszottak. A másik a lampion készítése volt, amit a kínai nyelvtanárok mutattak be, hogy hogyan készüljenek a szebbnél szebb papír lámpások.

Amint befejezték a gyerekek a pecsét-gyűjtést, jöhetett a jól megérdemelt jutalom, ami jelen esetben a tang yan nevezetű, rizslisztből készült, édes szezámos krémmel töltött gombóc volt. Amit még erről az ételről tudni kell, hogy Kínában ezt fogyasztják a lampion ünnepség ideje alatt.

A program végeztével vidáman és sok új élménnyel gazdagodva indultak haza a gyerekek.

Köszönet a részvételért a következő tanulóknak:

1.a osztály: Avramov Bence, Benito-Ferenczi Nadia, Boldizsár Lara, Dicső Ramóna, Gálzó Hanna, Körmendi Bence, Lajos Laura, Mára Lívia, Mari Gergő, Márta Zalán Mihály Márton, Nagy Adél, Németh Nimród, Pomázi Ádám, Somogyi Sára

5.a és 5.b osztály: Áchim Flóra, Horváth Marcell, Kadnár Kincső, Kószó Dorina, Majernik Lili, Márki Kristóf, Rácz-Komlósi Glória, Szentesi Tóth Lili, Tanács Veronika, Taskó Natália

Benyovszky Flóra Laura
tanár

 

Az ünnepen készült képeket itt lehet megtekinteni.