Őszi programok a napköziben

Szeged, 2018. október 4.

 

Kulturális Örökség Napja alkalmából a Szent István téri víztoronyba látogattunk a másodikosokkal. A mai napig működő műemlékben megnéztük a szikvíz készítését bemutató tárlatot, valamint egy fizikatörténeti kiállítást. Természetesen a legnagyobb élmény a csigalépcsőn való feljutás volt, illetve a látvány fentről a városra mindenkit elvarázsolt.

Három napon át tartott a szüreti mulatság iskolánk udvarán. Az ősz egyik, sokak által kedvelt, jellegzetes finom itala a must. A legízletesebb, legzamatosabb mustot az érett csemege, vagy borszőlőből nyerhetjük. Az ötödik, hatodik és hetedik osztályosok technika óra keretében, az alsósok a napköziben készítettek mustot.

A minél jobb lékinyerés érdekében a sajtolás előtt hasznos a bogyókat összetörni, összezúzni. Régen nagy kádakban taposták a szőlőt, mi vödröket és a kézi marcangolás módszerét alkalmaztuk. Miután megrepedtek a szőlőszemek, a présbe kerültek, tekeréssel finom mustot nyertünk belőle. Az édes szőlőlét kancsókba, majd poharakba töltöttük, s frissen elfogyasztottuk. Miközben megtapasztaltuk a must készítés folyamatát, megbeszéltük Magyarország legnagyobb borvidékeit, a borkészítés lépéseit, a borospincék veszélyeit.

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete segítségével kínai könyvekkel bővült a szőregi fiókkönyvtár állománya. A kínai könyvsarok avatására is kíváncsiak voltunk a napközisekkel, mivel a műsort a második b osztály kínait tanuló diákjai adták. Igazgatónőnk beszédéből megtudtuk, hogy már a kezdetek óta folyik kínai oktatás iskolánkban, s ebben a tanévben már 66 a kínai nyelvet tanuló diákok száma, akik nemcsak a kínai nyelvvel ismerkednek meg, hanem a távol-keleti ország kultúrájával is.

 

Csábiné Varró Anna
munkaközösség vezető