Megemlékezés 1956. október 23-ról

Szeged, 2018. október 18.

 

Az ünnepi műsor megkezdése előtt a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatónője, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna által megálmodott és alapított I. Földesi Tibor emlékfutóverseny győzteseinek adott át vándorserleget és oklevelet az '56-os szőregi mártír, Földesi Tibor lánya, Síkhegyi Béláné Földesi Katalin.

Az eredményhirdetés után a Tömörkény István Művelődési Ház igazgatója, Szekeres Sándor köszöntötte a megjelenteket, majd Joób Márton önkormányzati képviselő beszélt arról, hogy a szabadság különös érték, amire nagyon kell vigyázniuk a fiataloknak. Ezután a Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulói (Almási Péter, Balogh Márton, Kis-Beck Regina, Kis-Beck Tamara, Kovács Korinna, Kratochwill Ákos, Muró Kevin, Nagy-Berta Barbara, Patakfalvi Lídia, Rácz Levente, Szekerczés István, Ujhelyi Emese, Vrabély Gellért és Andrucsák Krisztián 6.a osztály- hangosítás) emlékező műsort adtak az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a Tömörkény István Művelődési Házban 2018. október 18-án. Az elhangzott dalok és versek hűen tükrözték az akkori lelki és történelmi állapotokat, amely méltó tisztelgés volt a neves és névtelen hősök előtt.

A megható műsor után elhelyeztük az emlékezés és a kegyelet virágait, koszorúit Földesi Tibor (1923-1958) emlékművénél, majd a Hősök terén.

62 éve az ifjúság vezetésével egy ország mozdult meg, szabadságot, demokráciát és függet- lenséget kívántak. 1956 közös értékünk, melyről minden család őriz valamilyen emléket, és amelyet el kell mondanunk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy tovább éljen a forradalom és szabadságharc hőseinek szellemisége. Bár a magyar forradalmat leverték, végül mégis a szabadság győzedelmeskedett az egész régióban.

1956 szellemisége kifejezi, hogy a szabadság legyőzhetetlen, s minden ember és nemzet szabadnak születik, és egész életében a szabadságra vágyik. Szabadnak születni ajándék, de szabadon élni és mások szabadságát tiszteletben tartani közös felelősség és kötelesség.

"... A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia- s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. ..."

(Albert Camus)

 

Hegedűs György
felkészítő tanár