Kísérletezés a TERMOSZ laboratóriumban

Szeged, 2018. október 3.

 

A Kossuth Lajos Általános Iskola 7. b. és 8. a. osztályos tanulói októberben két alkalommal ellátogattak a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium TERMOSZ (Természettudományos Oktatási Szaklaboratórium) laboratóriumába, ahol alkalmuk nyílt biológiai, fizikai és kémiai kísérletek elvégzésére.

Biológiából vérnyomásmérővel, spirométerrel megvizsgálták osztálytársuk élettani jellemzőjét (vérnyomás, légzés). Megfigyelték hogyan változnak ezek az értékek az izmok fokozott használatával. Művérrel vércsoport meghatározást végeztek.

Fizikából víznél könnyebb anyag sűrűségét határozták meg Arkhimédész törvénye segítségével. Készítettek Celsius és Fahrenheit- hőmérőt, megértették, megtanulták milyen összefüggéssel lehet a Celsius fokot átszámítani Fahrenheit-fokra.

Kémiából titkosírást készítettek kénsavval és citromsavval. A vegyész virágoskertje elnevezésű látványos kísérleteket végezték el, melyben különböző színű (barna, sárga, kék, zöld) "növények" képződtek. A hétköznapi életben használatos eltérő töménységű színezett cukoroldatokból kémcsőben szivárványt állítottak elő.

A rendhagyó órákat tartó pedagógusok célja, hogy a gyerekekkel megszerettessék a természettudományos tantárgyakat, kialakuljon a tanulókban a kutatás, önálló ismeretszerzés öröme, lássák, hogy a biológia, fizika, kémia nem elvont tudomány, ott van mindennapi életünkben.

Örülünk ennek a lehetőségnek, és köszönetünket fejezzük ki szakos pedagógus kollégáinknak: Konkolyné Bárkányi Ibolya, Kálmánné Fodor Zsuzsanna, Kamarásné Elek Cecília tanárnőknek.