A zene beköltözött aulánkba

Szeged, 2018. október 1.

 

A zene világnapja alkalmából gyűltünk össze iskolánk aulájában.

Október 1. 1975 óta a zene világnapja. Ezen a napon fogadta el az UNESCO Yehudi Menuhin javaslatát.

Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke volt, ekkor döntött úgy, hogy szorgalmazza egy nemzetközi zenei világnap életre hívását, melynek első számú célja lehet, hogy a Föld népei minél közelebb kerülhessenek - a zene által is - egymáshoz.

A zene segítségével olyan dimenziók megtapasztalására van lehetősége minden élő embernek, mely alapvető lényege a létnek. Amikor meghallunk egy rég elfeledett dallamot, és hatalmába kerít bennünket egy megmagyarázhatatlan érzés.

Kodály és Bartók országában, a Kárpát-medence csodálatos olvasztótégelyében hihetetlenül fontos, hogy képesek legyünk dekódolni a zene üzenetét, és megérteni azt, amiről Yehudi Menuhin 1975 októberében nyilatkozott.

A mai napon ebből az alkalomból A Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Szakgimnáziumának Zene Világnapi koncertjét hallhattuk, Muzsikál a világ címmel.

Köszönetet mondunk Szekeres Sándor, a szőregi Tömörkény István Művelődési Ház igazgató úrnak, aki iskolánkba szervezte és hozta ezt a csodálatos pillanatokat. 420 fő diák, és dolgozó varázsolódott el egy órára.

 

Csasznyné Halász Ágnes

Az esemény plakátja.