Ájvár fesztivál - Deszk

Szeged, 2019. szeptember 16.

 

Szomszédoltunk a hétvégén Deszken. A szőregi iskola szerb nyelvet tanuló diákjai népismeret óra keretein belül meglátogatták az ájvár főzés mestereit.

Látogatásunk élményekkel és ismeretekkel bővült.

A szerb népviseletek és kézműves tárgyak szemrevételezése után játékos területre tévedtünk. A tanulóink íjászkodtak, kocsikáztak, célba dobtak, csúzliztak és vagon kocsit vezettek.

Megtudtuk, hogy 1 kg ájvár elkészítéséhez 4 kilogramm kurtovi kápia paprika a legjobb és mindössze 4 alaphozzávaló szükséges. Illetve, hogy a köretként használt "paprika lekvár" a török időkből maradt a térségben. Török szóból ered; a kaviárként (HAVYAR) megbecsült ételkülönlegességet (nemcsak) a szerb emberek előszeretettel fogyasztják.

 

Gyukin Dájáná
szerb nyelvtanár