Londonban járt az ősz

Szeged, 2019. október 14.

 

Hagyományinkhoz híven, október elején Londonba indultunk iskolánk 7. és 8. osztályos tanu- lóival.

Mindannyian izgatottan vártuk az indulás pillanatát. Nagyon hosszú út várt ránk, de a látvá- nyosságok, a csodaszép tájak, országok, amin végighaladtunk ezt mind feledtették velünk. Vasárnap este értünk a francia szállásunkra, ahol nem volt sok lehetőségünk pihenésre, ugyanis másnap hajnalban indultunk Calais kikötője felé. Utunk a komphoz vezetett, hogy átkeljünk Doverbe. Ezt a 34 kilométeres átkelést a fedélzetről is megcsodáltuk. A doveri fehér sziklákat hamar észrevettük a tiszta időben. A parton megmostuk kezeinket - volt, aki a lábát is - az Atlanti óceán és az Északi tenger vizének keverékében. Innen Canterbury felé fordult buszunk orra. A csodás középkori városkában sétálva megismertük annak nevezetességeit, megkóstoltuk fish & chips-ét. A szállásunk az Északi tenger partján lévő parkban volt, lakályos mobil házakban. A finom vacsorákat előre elkészítettük Gabi nénivel, hogy a nehéz napok után minél előbb harapnivalóhoz jussanak a gyerekek. Izgalmas kalandok voltak a szálláshelyünkön, tájékozódási versenyek, még rókákkal is találkoztunk. Minden nap tartalmas programok vártak ránk, ahol testközelből ismertük meg London nevezetességeit. Mindenki felült a 135méter magas London Eye-ra, később a Madame Tussauds viasz múzeum megannyi híres figurájával fotózkodtunk. A Temze partján sétálva egy-egy felhőkarcoló kimagasló látványa törte meg horizontunkat, miközben bőrünkön éreztük a közel 9 milliós város vibrálását.

Sajnos eljött az utolsó nap is. Délelőtti komppal hagytuk el Angliát és Belgium felé irányítottuk hajónk orrát. Brugge mesebeli városát fedeztük fel, amit méltán neveznek észak Velencéjének. A halkan csepergő eső sem vette el a kedvünket az orrunkat csiklandozó csokoládéillat élményétől. Rögtön betértünk a város híres üzleteibe és finomabbnál finomabb belga csokikat kóstoltunk.

Kölni szállásunkra érve hamar nyugovóra tértünk, hogy másnap újult erővel induljunk neki a hosszú útnak. Este fáradtan, de tele élményekkel érkeztünk haza. Utunk során 4532km-t és 85.038 lépést tettünk meg. Köszönjük Igazgatónőnknek, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsannának, hogy hozzájárult tanulmányi kirándulásunkhoz engedélyével, hogy a tanulók nyelvi környezetben fejleszthessék nyelvtudásukat.

 

Gubikné Haraszti Katalin
szervező tanár