"A természetben nincsennek jutalmak vagy büntetések, vannak következmények."   
(Robert Green Ingersoll)   

 

Mozdulj a klímáért 2019-ben!

Szeged, 2019. október 21.

 

A SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola minden tanulója és pedagógusa csatlakozott a Mozdulj a klímáért 2019-ben! Ebben az évben a Világ Legnagyobb Tanórája folytatásaként szerveztük az akcióhetet. Bevezetőként átbeszéltük a 17 globális célt, ami lényegesen befolyásolja jövőnket. Megpróbáltunk közösen rámutatni min kell, és min lehet változtatni az élhető jövőért, hogy megmaradjon az élővilág sokszínűsége, azaz a biodiverzitása

Különös hangsúlyt fektettünk a 14. célra: Őrizzük és védjük az óceánokat és élővilágukat, valamint a 15. célra: Védjük a természetet és élővilágát. 2030 hamar itt lesz, addig is számos tennivaló van.

Az akció héten több feladat közül lehetett választani, központi gondolata: a "Klímakiskövetek" , mellyel felhívjuk a jövő generációjának figyelmét milyen fontos szerepük van.

- Számos egyéni és kiscsoportos alkotás született a Fakedvencekről öko-, rajzszakkörön Kiss Márta, Vasiljev Márta tanárnő vezetésével, környezet-, rajz órákon Baranyiné Mészáros Edit, Őze Fanni, Sövényházy Anna, Kinda Emőke, Szabó Pálma és Tarjánné Kádár Piroska tanítók segítségével.

- A 4.b osztályos tanulók osztályfőnökükkel Áchim Mónika tanító nénivel négy látványos plakátot készítettek.

- A 3.a osztályos tanulók papírmaketten mutatták be, hogyan képzelik el a környezetüket 2030-ra.

- A 7.b osztályos tanulók Bondárné Tóth Villő tanárnővel gyümölcsszobrokat készítettek. Az ötletes formák hosszas aprólékos munka után, pár perc alatt elfogytak.

Több szelfi készült:

- Deszken Gyalogtúra alkalmával az 5. b osztályos tanulók Dér Zoltán osztályfőnökükkel a 300 éves tölggyel.

- A Londonba kiránduló diákjaink, akik egy platánfát álltak körbe a ST.James's királyi parkban, Gubikné Haraszti Katalin tanárnő és Bányainé Seprenyi Gabriella tanító kíséretében.

Iskolai közösségi feladatnak egy őshonos fa ültetését vállaltuk. Köszönjük, Godzsák Zsófia szülei-nek, akik egy nagy levelű hársfát (Tilia platyphyllos) ajánlottak fel iskolánknak, amit a gyerekekkel együtt ünnepélyesen elültettünk az iskolánk kertjében. Segítőink Blidár Tamás és Ugray Attila voltak. Az iskolánk apraja, nagyja összegyűlt a helyszínen. A fa ismertetése után néhány idézetet olvastunk fel, majd egy kedves őszi dalt énekelt el az alsós énekkar, vezénylésemmel.

A 3.a osztályos tanulókkal gyümölcssalátát készített Megyesi Nóra tanárnő a Komposztünnep alkalmából, a hulladékot pedig az iskolánk komposztjába dobtuk, hogy erősítsük a gyerekekben a tudatot, a növényi hulladék komposztba kerül.

Jövő-javítók-zöld megmérettetés a világhálón- egy nemzetközi szemléletformáló játékba csatlakoztunk, Szegedi Kossuth Lajos Iskola csoporttal, aminek tagjai szülők és pedagógusok.

Az elmúlt napokban sok zöld mérföldet gyűjtöttünk össze, de bízunk benne, hogy a megszokott, környezetkímélő utazásokat, a húsmentes napokat továbbra is előnyben részesítjük, mindezek révén pedig aktívan hozzájárulunk az éghajlat védelméhez.

 

Sandrik Ágnes
tanító