Ökoiskola

oklevél

Iskolánknak, a SZTEJKI

KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

részére

az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium

2016-ban az örökös ÖKOISKOLA címet adományozta.
 

A következő linkekre kattintva megtekinthető a beadott pályázat anyaga:

Pályázati adatlap, Szándéknyilatkozat, Önértékelési táblázat, Bemutatkozás

 

Magyarországi Ökoiskola program felmérés.

Ökoiskola-hálózat 2017. évi működéséről online monitoring.

 

Fenntarthatóság

Ide kattintva megtekinthető a 2019-2020-as tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

A beszámolóra kattintva megtekinthető a 2018-2019-es tanévi beszámoló.

Ide kattintva megtekinthető a 2018-2019-es tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

A beszámolóra kattintva megtekinthető a 2017-2018-as tanévi beszámoló.

Ide kattintva megtekinthető a 2017-2018-as tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

A beszámolóra kattintva megtekinthető a 2015-2016-os tanévi beszámoló.

Ide kattintva megtekinthető a 2015-2016-os tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

A beszámolóra kattintva megtekinthető a 2014-2015-ös tanévi beszámoló.

Ide kattintva megtekinthető a 2014-2015-ös tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

A beszámolóra kattintva megtekinthető a 2013-2014-es tanévi beszámoló.

Ide kattintva megtekinthető a 2013-2014-es tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

A beszámolóra kattintva megtekinthető a 2012-2013-as tanévi beszámoló.

Ide kattintva megtekinthető a 2012-2013-as tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

A beszámolóra kattintva megtekinthető a 2011-2012-es tanévi beszámoló.

Ide kattintva megtekinthető a 2011-2012-es tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

A beszámolóra kattintva megtekinthető a 2010-2011-es tanévi beszámoló.

Ide kattintva megtekinthető a 2010-2011-es tanévre szóló Ökoiskolai munkaterv.

 

Környezetbarát tisztítás

Az alább felsorolt könyvben és linkeken a környezetbarát mosáshoz, takarításhoz találsz recepteket. Próbálj ki néhány ötletet, ha beválik, és alkalmazd! Így sokat spórolhatsz, és hozzájárulsz a környezetterhelés csökkentéséhez a fenntarthatósághoz.

Könczey Réka-S. Nagy Andrea: Zöldköznapi kalauz

Ökotisztítás

Környezetbarát témájú oldalak

Környezetbarát takarítás a konyhában

Vegyszermentes háztartás

 

Mozdulj a klímáért 2020-ban!

Szeged, 2020. október 1.

 

A SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola minden tanulója és pedagógusa csatlakozott a Mozdulj a klímáért 2020-ban is! Az idei évben szeptember 7.-13. közötti időszakot ölelte fel az akció, a hét témája a méhek és a méz. Az alapvető cél, a tudatos környezetvédelem fontosságának kialakítása, védelme.

Az akció héten több feladat közül lehetett választani: ...

Bővebben

 

Hulladékcsökkentési Hét 2019. - Elismerő levél

Szeged, 2019. december 11.

 

A novemberi Hulladékcsökkentési Hét 2019. rendezvényen való részvételünkért a következő elismerő levelet kaptuk:

 

Tisztelt Akciófejlesztők!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2019. évi eseményeinek lezárása után a nemzeti koordinátor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fenntarthatóságért Felelős Államtitkára az akciókban részt vettek számára írt levele továbbítására kért fel bennünket.

...

Bővebben

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Szeged, 2019. november 16-24.

A SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola ÖKO-munkacsoport tagjai elhatároztuk, hogy máris hozzálátunk a jövőnk formálásához. Jó lehetőség az akció hét, hogy csökkentsük a hulladékot.

Diákjaink nagyon aktívak, szeretik a kihívásokat és különösen az alkotó tevékenységeket. Mosható újra szalvétát készítünk, amibe uzsonnát lehet majd csomagolni. A kézimunka csoport az akcióhéten alakul meg és rendszeres, szorgalmas munkával csökkentjük a keletkezett hulladékot. Az első darabok a Karácsonyi Adventi vásáron lesznek kiállítva.

Az akcióhét neve: Gondold újra, együtt a jövőért!

Cél: A műanyag zacskók helyett használjunk textilanyagból készült mosható uzsonnás szalvétát.

Módszer: Foltvarrás technika

...

Bővebben

 

Hulladékcsökkentési Hét 2019.

Szeged, 2019. november 15.

 

Az Európai hulladékcsökkentési hét keretében 2019. november 21-én (csütörtökön) egész nap elektromos hulladékgyűjtés lesz iskolánkban a kihelyezett konténerbe.

 

Mozdulj a klímáért 2019-ben!

Szeged, 2019. október 21.

 

A SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola minden tanulója és pedagógusa csatlakozott a Mozdulj a klímáért 2019-ben! Ebben az évben a Világ Legnagyobb Tanórája folytatásaként szerveztük az akcióhetet. Bevezetőként átbeszéltük a 17 globális célt, ami lényegesen befolyásolja jövőnket. Megpróbáltunk közösen rámutatni min kell, és min lehet változtatni az élhető jövőért, hogy megmaradjon az élővilág sokszínűsége, azaz a biodiverzitása

Különös hangsúlyt fektettünk a 14. célra: Őrizzük és védjük az óceánokat és élővilágukat, valamint a 15. célra: Védjük a természetet és élővilágát. 2030 hamar itt lesz, addig is számos tennivaló van.

Az akció héten több feladat közül lehetett választani, központi gondolata: a "Klímakiskövetek" , mellyel felhívjuk a jövő generációjának figyelmét milyen fontos szerepük van.

- Számos egyéni és kiscsoportos alkotás született a Fakedvencekről öko-, rajzszakkörön Kiss Márta, Vasiljev Márta tanárnő vezetésével, környezet-, rajz órákon Baranyiné Mészáros Edit, Őze Fanni, Sövényházy Anna, Kinda Emőke, Szabó Pálma és Tarjánné Kádár Piroska tanítók segítségével. ...

Bővebben

 

Csatlakozás a 2019-es Komposztálás Ünnepe mozgalomhoz.

Szeged, 2019. október 17.

 

Iskolánk is csatlakozott a 2019-es Komposztálás Ünnepe mozgalomhoz.

A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 2016 óta az Örökös Ökoiskola cím birtokosa, illetve 2019-ben elnyertük az Energiatudatos Iskola címet is, melyet egy évig használhatunk. Iskolánk pedagógusai és tanulói számára kiemelt fontosságú az újrahasznosítás, fenntart- hatóság, környezettudatosság a mindennapi életben. Ezért is csatlakoztunk idén a Humusz Szövetség által meghirdetett Komposztálás Ünnepe mozgalomhoz.

Iskolánk a 2018/19-es tanévben kialakított egy iskolakertet, melyet tanulók és pedagógusok együtt gondozunk, ennek kapcsán már létesült egy konténer a zöldhulladéknak. ...

Bővebben

 

Energiatudatos Iskola Díjra

DR. ÁDER JÁNOS KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FŐVÉDNÖKSÉGÉVEL ÉS DR. SZILI KATALIN MINISZTERELNÖKI MEGBÍZOTT VÉDNÖKSÉGÉVEL

pályázhattak az iskolák is 2018. decemberében.

Szeged, 2019. március 6.

 

A 2016 óta már negyedik alkalommal meghirdetett Energiatudatos Iskolákért Pályázatra (ETIP 2019) továbbra is bármelyik iskola tud jelentkezni, és így elnyerheti az "Energiatudatos Iskola", vagy "Energiahatékony Iskola" címet.

Nagy öröm volt számomra mikor egy hete megérkezett a hivatalos levél, hogy a "Mi iskolánk" - Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskolája - pályázatát befogadták, nyertesek lettünk és 1 évig "használhatjuk" az "Energia- tudatos iskola" címet. A díjátadó ünnepség, 2019. március 6-án, ami a Parlament Felsőházi termében volt. ...

Bővebben

 

Cetelem Zöldsuli pályázat

Szeged, 2019. január 3.

 

Gratulálunk a Cetelem Zöldsuli pályázaton elért eredményéhez a 3.a osztálynak!

Köszönjük minden kedves szülőnek, ismerősnek, kollégának és mindazoknak akik támogatásukkal, hozzájárultak ehhez a sikeres és szép eredményhez!

Az osztály "Erdei iskolai" kirándulás szervezéséhez már hozzá is kezdett. Még egyszer köszönjük mindenkinek, ez egy igazi csapatmunka volt!

 

Őszi Vándor túra

Szeged, 2018. november 16.

 

Az Ökocsoport tagjaival megbeszéltük, hogy egy őszi és egy tavaszi gyalogtúrát szervezünk diákjaink számára. Célunk, hogy ismerjék meg szűk környezetüket, szeressék otthonukat a múltra visszatekintve. Az őszi túra alatt Szőreg nevezetességeit kutattuk fel az iskolánk környezetében. Több mint száz gyermek tette meg a körutat. Szerencsénkre az időjárás is kedvezett szép napos időnk volt. ...

Bővebben

 

Mozdulj a klímáért 2018-ban!

Szeged, 2018. október 17.

 

A SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola minden tanulója és pedagógusa csatlakozott a "Mozdulj a klímáért 2018-ban!" kezdeményezéshez. Az idei évben hosszabb időszakot ölel fel az akció így többször beszéltünk fenntarthatóságról, a 17 globális célról, ami lényegesen befolyásolja jövőnket.

Nagyon fontos lenne, ha gyermekeink megtanulnák, hogyan tudnak ők is jót tenni a környe- zetükért. 2030 hamar itt lesz, addigra számos tennivaló van és mindannyiunkon múlik milyen lesz utána. Az akció héten több feladat közül lehetett választani. Klímás terméskép készítése, saláta készítése, húsmentes napot tartani, szelfi készítése egy mosolygós helyi almával.

Bővebben

 

"Hulladékból hasznosat!"

A Kossuth Lajos Iskola, tanulói és szüleik részére "Hulladékból hasznosat" címmel pályázatot hirdet. A részletekről bővebben itt olvashatnak.

A pályázatra beérkezett alkotásokról készült fotók és az eredményhirdetésen készült képeket itt lehet megtekinteni.

 

Öko-Zöld-Szempont

2012. április 13-án Öko-Zöld-Szem-Pont vetélkedőt rendeztünk a Kossuth Lajos Iskolában. A rendezvényen 16 csapat vett részt, egyenként 10 fővel, melyre összesen 12 iskola 160 diákja jelentkezett.

A versenyen regisztráló csapatokat Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató nő köszöntötte, majd Rácz Péter a Zöld-Szempont projekt vezetője beszélt a versenyről és a fenntartható fejlődés fontosságáról.

A rendezvényt két helyszínen bonyolítottuk le. Az aulában kapott helyet az öko-vetélkedő, mely 8 állomásból állt. A csapatoknak az ügyességi feladatokon kívül a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésekre is válaszolni kellett. Játékosan elsajátíthatták, hogy egy átlagos bolt polcairól milyen termékeket választanának, ha tudatos vásárlókká szeretnének válni. Ezen kívül kipróbálhatták a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét is.

Az iskola udvarán felállított ugrálóvárban és trambulinon vezethették le a felgyülemlett energiájukat. A kézműves sarokban több, hasznos tárgyat is készíthettek a diákok.
Az uzsonna elfogyasztása után, mely idő alatt a diákok szusszanhattak egy kicsit, folytatódott a verseny.

A vetélkedőről, mely 13 órakor kezdődött és 17 órakor az eredményhirdetéssel ért véget, minden diák ajándékkal térhetett haza. Az első három helyezett pedig külön ajándékokat is kapott a támogatóktól.

Ezen a napon nem csak sok új hasznos információval lettünk gazdagabbak, hanem egy kellemes délutánt töltöttünk el együtt. A verseny végére a gyerekek kissé fáradt, de csillogó szeme is erről árulkodott.

A rendezvényen készült fotókat itt lehet megtekinteni.